Економічне обґрунтування підвищення конкурентоспроможності підприємства при освоєнні нових міжнародних ринків збуту - Ремез, Олександр (Академічні візії, 2025)
Метою дослідження є формування теоретичних положень щодо економічного обґрунтування підвищення конкурентоспроможності підприємства при освоєнні нових міжнародних ринків збуту. Об’єктом дослідження є процес забезпечення конкурентоспроможності підприємства в умовах виходу та функціонування на нових міжнародних ринках збуту. В роботі розкрито теоретичні засади економічного обґрунтування підвищення конкурентоспроможності підприємства при освоєнні нових міжнародних ринків збуту. Обґрунтовано, що за умов посилення глобальної конкуренції, динамічних змін попиту, зростання вимог до якості продукції та ускладнення зовнішнього економічного середовища для підприємства особливого значення набуває здатність не лише виходити на нові ринки, а й закріплювати на них стійкі позиції. Визначено, що конкурентоспроможність у цьому напрямі формується під впливом сукупності взаємопов’язаних чинників, серед яких рівень витрат, якість продукції, адаптивність асортименту, ефективність маркетингової політики, логістична надійність, інноваційна активність та організаційна гнучкість. Доведено, що економічне обґрунтування виходу на нові міжнародні ринки повинно спиратися на комплексне оцінювання зовнішнього ринкового середовища, внутрішнього потенціалу підприємства, очікуваних витрат, прогнозованих фінансових результатів і можливих ризиків. Узагальнено, що результативне освоєння нових міжнародних ринків збуту сприяє диверсифікації джерел доходу, зміцненню фінансової стійкості, підвищенню ефективності діяльності та формуванню довгострокових конкурентних переваг. Відтак, економічне обґрунтування підвищення конкурентоспроможності підприємства являється важливим підґрунтям для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо вибору цільових ринків, способів входження на них та оптимізації ресурсного забезпечення міжнародної діяльності.