Сталий розвиток ринку засобів захисту рослин: роль інновацій та екологічних підходів - Рубан, Ольга Олександрівна (Академічні візії, 2026)
У статті розроблено прикладну модель сталого розвитку ринку засобів захисту рослин в Україні. Модель інтегрує економічну ефективність, технологічне оновлення та екологічну безпеку. Аналіз спрямовано на виявлення структурних трансформацій галузі, оцінювання наслідків імпортної залежності, пошук механізмів локалізації виробництва та визначення перспектив впровадження біологічних і цифрових технологій. Для вирішення поставлених завдань застосовано комплекс підходів, що включає статистичний аналіз, порівняння динамічних рядів, сценарне прогнозування, експертне узагальнення та прикладне моделювання галузевих індикаторів. Емпіричну базу утворили відкриті дані державних органів, профільні аналітичні огляди, корпоративні звіти та сучасні наукові публікації. Дослідження охопило динаміку виробничих та торговельних потоків, зміни у структурі попиту, рівень поширення контрафактної продукції, логістичні витрати та показники екологічного впливу. Результати свідчать про перехід ринку від екстенсивної моделі збуту до збалансованого розвитку, де пріоритетами стають собівартість обробітку, стабільність поставок та якість сервісного супроводу. Доведено, що максимальну ефективність забезпечує синергія біопрепаратів, технологій точного землеробства, цифрового контролю стану посівів, системи повернення тари та локалізації фасувальних потужностей. На основі отриманих висновків здійснено сценарне моделювання розвитку галузі до 2030 року з урахуванням інерційного, інноваційного та екологічно орієнтованого варіантів. Запропоновані підходи доречні в роботі аграрних компаній і дистриб’юторів під час розробки інвестиційних стратегій. Наукова новизна дослідження полягає у формуванні цілісної системи індикаторів сталого розвитку ринку засобів захисту рослин, яка консолідує економічні, виробничі, екологічні та інноваційні компоненти в єдиному аналітичному просторі.