Європейський стандарт надання електронних адміністративних послуг - Ковбас, Ігор Васильович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено правові та організаційні засади формування європейських стандартів надання електронних адміністративних послуг. Проаналізовано ключові директиви ЄС, принципи «цифрового за замовчуванням» (digital by default) та транскордонної взаємодії. Особливу увагу приділено досвіду імплементації цих стандартів в Україні в умовах євроінтеграції. Визначено основні виклики та перспективні напрями адаптації національного законодавства до вимог Єдиного цифрового ринку ЄС. У межах дослідження науково обґрунтовано концептуальні підходи до створення комплексної системи оцінки якості електронних сервісів, яка базується на людиноцентричності державних інформаційних ресурсів. Особливу увагу приділено практичному досвіду імплементації цих стандартів в Україні в умовах прискореної євроінтеграції та воєнного стану. Визначено основні організаційно-технічні виклики та перспективні напрями адаптації національного законодавства до жорстких вимог Єдиного цифрового ринку ЄС. Акцентовано, що в ЄС питання надання електронних адміністративних послуг населенню регулюється як первинним, так і вторинним законодавством. Наднаціональний рівень законодавства ЄС встановлює лише загальні положення та основні права громадян щодо послуг загального інтерес.