Формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх учителів фізичної культури засобами адаптивних ігор (на прикладі Boccia) - Бережна, Ярослава Леонідівна; Тищенко, Валерія Олексіївна (Академічні візії, 2026)
У сучасних умовах підвищення вимог до професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури особливого значення набуває формування їх здоров’язбережувальної компетентності, що передбачає інтеграцію рухової активності з когнітивними та психофізіологічними процесами. Водночас традиційні підходи до фізичного виховання не забезпечують достатнього рівня розвитку сенсомоторної діяльності та когнітивного контролю, що зумовлює необхідність пошуку інноваційних засобів організації занять. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності використання адаптивної гри Boccia як засобу когнітивно-моторної інтеграції у формуванні здоров’язбережувальної компетентності майбутніх учителів фізичної культури. Об’єкт дослідження: процес формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх учителів фізичної культури у закладах вищої освіти. Предмет дослідження: вплив адаптивної гри Boccia як засобу когнітивно-моторної інтеграції на психофізіологічні показники та ефективність формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх учителів фізичної культури. Результати дослідження свідчать, що використання адаптивної гри Boccia у структурі занять сприяє достовірному покращенню психофізіологічних показників: зменшенню латентного часу простої реакції та реакції вибору, а також зниженню кількості помилок (p < 0,05). У контрольній групі статистично значущих змін не встановлено. Визначено, що інтеграція когнітивних і моторних компонентів діяльності забезпечує підвищення ефективності сенсомоторної координації та швидкості обробки інформації.