Формування психологічного профілю старшокласників у динаміці занять східними єдиноборствами - Орлов, Олександр Іванович; Височіна, Надія Леонідівна; Гуніна-Орлова, Лариса Михайлівна (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження було теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності використання засобів єдиноборств у структурі уроків фізичної культури як чинника формування резильєнтності старшокласників. Додатковою метою стало розроблення інтегрального показника оцінки співвідношення резильєнтності та психофізіологічного напруження. Методи дослідження включали аналіз і узагальнення наукової літератури, педагогічний експеримент, психометричне тестування із використанням шкали Connor–Davidson Resilience Scale (CD-RISC), визначення індексу психофізіологічного напруження, а також методи математичної статистики (непараметричні критерії, розрахунок ефекту r та коефіцієнта Cohen’s d). Основні результати дослідження свідчать про достовірне підвищення рівня резильєнтності старшокласників у процесі занять єдиноборствами (p < 0,01–0,001). Встановлено зростання показника у межах 23,0–33,0% та збільшення абсолютних значень на 5,31–13,93 бала. Виявлено кумулятивний характер адаптаційних змін, що проявляється у послідовному підвищенні сили ефекту (r = 0,52–0,64; d > 1,2). Запропоновано інтегральний коефіцієнт RS (R/Іпф), який демонструє зростання від 0,54 до 2,04 та відображає перехід від домінування стресового компонента до переважання адаптаційного ресурсу. Визначено критичну точку адаптаційного балансу (RS ≈ 1,0). Наукова новизна полягає у розробленні та апробації інтегрального коефіцієнта RS як індикатора співвідношення резильєнтності та психофізіологічного напруження, а також у встановленні закономірностей його динаміки у процесі занять єдиноборствами. Практичне значення отриманих результатів міститься у можливості використання запропонованого підходу для оптимізації навчально-тренувального процесу, підвищення стресостійкості учнів та впровадження простих інструментів моніторингу їх психофізіологічного стану у системі фізичного виховання.