Управління ризиками як ключова умова підтримання ефективності фінансових ринків - Котвицька, Наталія Миколаївна; Ординський, Володимир Анатолійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти управління ризиками як ключової умови забезпечення ефективності фінансових ринків у контексті зростаючої глобальної волатильності, фінансових криз та регуляторних трансформацій. Актуальність теми зумовлена підвищенням рівня невизначеності на фінансових ринках, посиленням системних ризиків та необхідністю формування ефективних механізмів їх ідентифікації, оцінювання та мінімізації. В умовах інтеграції світових фінансових систем та швидкого розвитку фінансових інновацій питання ризик-менеджменту набуває стратегічного значення як для окремих фінансових установ, так і для регуляторів. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад та виявлення практичних механізмів управління ризиками як визначальної умови збереження ефективності фінансових ринків. Методологічну основу становлять методи системного та порівняльного аналізу, а також контент-аналіз міжнародних регуляторних стандартів і наукових публікацій. У роботі проаналізовано сучасні підходи до класифікації фінансових ризиків (кредитних, ринкових, операційних та системних), а також визначено роль інституційного середовища у забезпеченні стабільності ринків. Результати дослідження підтверджують наявність причинно-наслідкового зв’язку між якістю системи управління ризиками та рівнем ефективності фінансових ринків, що проявляється через показники ліквідності, інформаційної прозорості та інвестиційної привабливості. Встановлено, що впровадження комплексних механізмів ризик-менеджменту, зокрема стрес-тестування, централізованого клірингу, систем моніторингу ризиків та підвищених вимог до достатності капіталу, сприяє зниженню системних дисбалансів і підвищенню стійкості фінансової системи. Особливу увагу приділено ролі міжнародних стандартів (Basel III, IOSCO) у формуванні сучасної архітектури регулювання ризиків. Наукова новизна дослідження полягає у формуванні концептуальної моделі взаємозв’язку між рівнями ризик-менеджменту (мікро-, мезо- та макрорівень) і показниками ефективності фінансових ринків. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх застосування у регуляторній діяльності, розробці стратегій управління ризиками фінансових установ та підвищенні ефективності функціонування фінансових ринків в умовах нестабільності.