Роль органів місцевого самоврядування в управлінні безпекою праці суб’єктів підприємництва територіальних громад - Линдюк, Андрій Олександрович; Бойко, Віталій Володимирович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено роль органів місцевого самоврядування в управлінні безпекою праці суб’єктів підприємництва територіальних громад. Визначено нормативно-правові та інституційні засади участі органів місцевого самоврядування у цій сфері, окреслено межі їхніх формальних повноважень щодо сектора підприємництва та обґрунтовано, що їхня роль реалізується переважно через програмно-цільові, координаційні, інформаційно-консультаційні та партнерські засоби впливу. Систематизовано управлінські інструменти впливу на стан безпеки праці, до яких віднесено програмно-цільові механізми, інформаційно-консультаційні заходи, координацію міжінституційної взаємодії та моніторингово-профілактичні засоби. Охарактеризовано економічні інструменти, що охоплюють фінансово-стимулюючі механізми, підтримку професійного навчання, грантові форми сприяння та інтеграцію безпекових критеріїв у місцеві програми підтримки підприємництва. Виявлено ключові проблеми реалізації ролі органів місцевого самоврядування у цій сфері, зокрема обмеженість формальних повноважень, недостатню кадрову спроможність виконавчих органів, слабку інтеграцію безпекових пріоритетів у стратегічні документи розвитку громади, низьку активність малого бізнесу та недостатню міжінституційну координацію. Обґрунтовано пріоритетні напрями підвищення ефективності участі органів місцевого самоврядування в управлінні безпекою праці, які передбачають інтеграцію безпеки праці у локальні стратегії розвитку, розвиток кадрової спроможності виконавчих органів рад, створення консультаційних платформ для бізнесу, посилення партнерської взаємодії з профільними державними органами та установами, а також формування локальної культури безпечної праці. Доведено, що підвищення ефективності участі органів місцевого самоврядування у зазначеній сфері потребує комплексного підходу, орієнтованого на перехід від формального реагування на окремі порушення до послідовної превентивної політики безпеки праці на рівні територіальної громади.