Кластерна взаємодія як інструмент управління інноваційною діяльністю підприємств будівельної галузі - Сотник, Вікторія Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти розвитку будівельної галузі України в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови. Проаналізовано динаміку функціонування будівельного ринку у 2022–2025 роках, визначено основні етапи його трансформації та структурні зміни, зокрема зростання ролі інфраструктурного сегмента та концентрацію ринку у провідних будівельних компаній. Окрему увагу приділено аналізу діяльності ключових підприємств будівельної галузі, які забезпечують реалізацію державних і міжнародних проєктів відновлення. Обґрунтовано доцільність застосування кластерної моделі організації будівельної галузі як інструменту підвищення ефективності взаємодії між учасниками ринку. Запропоновано структурну модель будівельного кластера та визначено його основні функціональні елементи. Встановлено, що кластерна взаємодія забезпечує синергетичний ефект, сприяє оптимізації ресурсів, прискоренню реалізації проєктів та підвищенню інноваційної активності підприємств. Сформовано пріоритетні напрями розвитку будівельних підприємств, які охоплюють інноваційно-технологічну модернізацію, розвиток коопераційних зв’язків, диверсифікацію діяльності, удосконалення управління та розвиток людського капіталу. Доведено, що їх комплексна реалізація є ключовою умовою забезпечення конкурентоспроможності будівельної галузі та її стійкого розвитку в умовах відбудови України.