Трансформація туристичної індустрії в умовах глобальної нестабільності: управлінські інновації та адаптивні бізнес-стратегії - Притула, Ірина Анатоліївна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджується феномен трансформації туристичної індустрії в умовах глобальної нестабільності, що характеризується поєднанням пандемічних потрясінь, геополітичних конфліктів, кліматичних викликів та прискореної цифровізації. Авторка обґрунтовує, що сукупність цих факторів зумовила не циклічний спад, а структурну трансформацію галузі, що вимагає від туристичних і готельних підприємств принципово нових підходів до стратегічного управління. На основі аналізу міжнародних досліджень, звітів провідних галузевих організацій та власного управлінського досвіду участі у міжнародних туристичних виставках і форумах запропоновано концептуальну модель адаптивної бізнес-стратегії туристичного підприємства в умовах хронічної нестабільності. Модель охоплює п’ять стратегічних напрямів: реконфігурацію портфеля продуктів і ринків, цифрову трансформацію операційних процесів, реінжиніринг систем управління доходами, розвиток організаційної стійкості та ESG-інтеграцію як джерело конкурентних переваг. Окремо розглянуто специфіку трансформаційних процесів у готельному сегменті та на туристичних ринках, що розвиваються, зокрема в Україні та країнах Центрально-Східної Європи. Емпіричну основу дослідження складають дані провідних міжнародних туристичних виставок — ITB Berlin, WTM London, IBTM Barcelona — та матеріали національних туристичних форумів за 2019–2022 роки. Особливу увагу приділено систематизації управлінських інновацій у сферах стратегічного планування, маркетингу та продажів, управління персоналом, що довели свою ефективність у періоди гострої нестабільності та можуть бути імплементовані туристичними підприємствами різних масштабів і сегментів. Запропонована авторкою концепція «чотирьох векторів нестабільності» — пандемічного, геополітичного, кліматичного та технологічного — слугує методологічним підґрунтям для оцінки стратегічних ризиків та формування проактивних відповідей менеджменту. Результати дослідження підтверджують, що підприємства, які обирають проактивну адаптивну стратегію, відновлюють доходи в середньому на 40% швидше, ніж ті, що дотримуються реактивного підходу.