Формування професійно-орієнтованої мотивації старшокласників до вивчення англійської мови в процесі розвитку вмінь англомовного письма - Довгалюк, Таміла Анатоліївна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено сучасні підходи до формування професійно-орієнтованої мотивації старшокласників до вивчення англійської мови в процесі розвитку вмінь англомовного письма в умовах профільної середньої освіти. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування педагогічних засад та методичних засобів формування професійно-орієнтованої мотивації учнів у процесі навчання англомовного письма з використанням процесного підходу, інтерактивних методів і цифрових технологій. У роботі застосовано методи аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння наукових підходів та інтерпретації результатів сучасних емпіричних досліджень. Встановлено, що ефективність формування професійно-орієнтованої мотивації в процесі навчання англомовного письма значно залежить від рівня залученості учнів, характеру педагогічної підтримки, позитивних академічних емоцій, сформованості ідеального образу себе як користувача іноземної мови та усвідомлення практичної значущості англійської мови для майбутньої професійної діяльності. Доведено, що процесний підхід до навчання письма сприяє розвитку автономності, відповідальності, рефлексії та стійкого інтересу до навчання, оскільки орієнтує учнів на поетапне створення тексту, його редагування, співпрацю з учителем і однокласниками та досягнення комунікативно значущого результату. З’ясовано, що інтеграція цифрових ресурсів, завдань професійного спрямування, ситуацій реального мовленнєвого спілкування та підтримувального освітнього середовища підвищує внутрішню мотивацію старшокласників у процесі розвитку вмінь англомовного письма. Наукова новизна полягає в узагальненні психолого-педагогічних чинників та визначенні методичних засобів професійно-орієнтованої мотивації учнів у процесі навчання англомовного письма. Практичне значення результатів полягає в можливості їх використання вчителями закладів загальної середньої освіти під час організації навчання англомовного письма в профільній школі. Отримані висновки можуть бути основою для оновлення методики навчання письма англійською мовою в старшій школі.