Військово-патріотичне виховання як складова демократичної освіти: ціннісні орієнтири та суперечності - Галаманжук, Леся Людвигівна; Мисів, Володимир Михайлович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз військово-патріотичного виховання як невід’ємної складової демократичної освіти в умовах сучасних суспільних трансформацій і воєнних викликів. Обґрунтовано, що освіта у демократичному суспільстві виконує не лише пізнавальну, а й ціннісно-формувальну функцію, забезпечуючи становлення особистості як активного громадянина, здатного до критичного мислення, відповідальної участі у суспільному житті та усвідомленого прийняття рішень. Розкрито сутність демократичної освіти як системи, що базується на принципах свободи, рівності, поваги до прав людини, партнерської взаємодії та плюралізму думок. Визначено, що в цих умовах військово-патріотичне виховання набуває нового змісту і розглядається не лише як підготовка до захисту держави, а як багатовимірний процес формування громадянської свідомості, національної ідентичності, моральних якостей і соціальної відповідальності молоді. У роботі окреслено ключові ціннісні орієнтири військово-патріотичного виховання, серед яких патріотизм, громадянська відповідальність, повага до права, гуманізм, демократизм, національна ідентичність, соціальна згуртованість і орієнтація на особистісний розвиток. Підкреслено, що ефективна реалізація цього напряму можлива за умови його інтеграції в освітній процес на засадах добровільності, діалогічності, критичного осмислення та недопущення ідеологічного тиску. Особливу увагу приділено аналізу суперечностей, що виникають у процесі поєднання військово-патріотичного виховання з демократичними принципами. Виявлено напруження між необхідністю формування дисципліни та розвитком особистісної автономії, між ризиками мілітаризації освітнього середовища і збереженням гуманістичних орієнтацій, між героїзацією воєнного досвіду та потребою його критичного і реалістичного осмислення, а також між прагненням до суспільної консолідації та вимогами ідеологічного плюралізму. Обґрунтовано доцільність впровадження моделі «відкритого патріотизму», яка поєднує національні цінності з демократичними стандартами та сприяє формуванню зрілої громадянської позиції. Висвітлено також актуальні інституційні, інфраструктурні, соціокультурні та психологічні виклики, що впливають на зміст і організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення. Наголошено на необхідності оновлення освітніх підходів, підготовки педагогічних кадрів до реалізації демократичних практик, а також урахування вікових та індивідуально-психологічних особливостей здобувачів освіти з метою запобігання їхній травматизації. Зроблено висновок, що гармонійне поєднання військово-патріотичного виховання з принципами демократичної освіти є важливою умовою формування свідомої, відповідальної та стійкої особистості, здатної до захисту держави й водночас дотримання цінностей прав людини, свободи та соціальної взаємодії.