Міжнародні стандарти охорони земель сільськогосподарського призначення та їх імплементація в Україні - Курило, Володимир Іванович; Дейнега, Марина Андріївна; Улютіна, Олена Анатоліївна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено міжнародні стандарти охорони земель сільськогосподарського призначення та особливості їх імплементації в Україні в умовах сучасних трансформацій земельних відносин, зумовлених євроінтеграційними процесами, глобальними екологічними викликами та наслідками воєнного стану. Актуальність теми обумовлена необхідністю гармонізації національного земельного законодавства з міжнародними екологічними та правовими стандартами, спрямованими на забезпечення сталого використання земельних ресурсів і збереження родючості ґрунтів. На основі аналізу міжнародно-правових актів, практики міжнародних інституцій та законодавства України встановлено, що міжнародні стандарти формують комплексний підхід до охорони земель, який поєднує екологічні, економічні та соціальні аспекти управління земельними ресурсами. З’ясовано, що міжнародні підходи до охорони земель сільськогосподарського призначення ґрунтуються на принципах сталого розвитку, запобігання деградації земель, раціонального землекористування, забезпечення продовольчої безпеки та захисту права власності. Визначено, що важливу роль у формуванні національної системи охорони земель відіграють міжнародні договори, рекомендації міжнародних організацій та практика європейських судових інституцій, які впливають на розвиток правових механізмів державного управління земельними ресурсами. Обґрунтовано, що адаптація земельного законодавства України до міжнародних та європейських стандартів здійснюється через удосконалення правового регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення, розвиток цифрових кадастрових систем, впровадження прозорих механізмів моніторингу використання земель, а також посилення екологічного контролю. Особливу увагу приділено впливу децентралізації на ефективність управління земельними ресурсами та розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері охорони земель. Зроблено висновок, що імплементація міжнародних стандартів охорони земель сільськогосподарського призначення є необхідною передумовою формування сучасної, ефективної та екологічно орієнтованої земельної політики України. Такий підхід сприяє забезпеченню балансу між економічним розвитком аграрного сектору, охороною довкілля та гарантуванням прав власників і користувачів земель, а також створює правові засади для відновлення земельних ресурсів у післявоєнний період.