Інтегроване логістичне обслуговування та оптимізація ресурсного забезпечення як драйвери ефективності менеджменту виробництва - Сігаєва, Тетяна Євгеніївна (Академічні візії, 2026)
У статті розглядаються особливості управління закупівлями на виробничих підприємствах, що функціонують в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Мета статті полягає в обґрунтуванні стратегічних підходів та розробці практичних рекомендацій щодо оптимізації ресурсного забезпечення в загальній системі менеджменту виробництва товарів та послуг задля підвищення операційної стійкості підприємств в умовах високої турбулентності зовнішнього середовища. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових методів, зокрема аналіз, синтез та систематизацію для уточнення теоретичних засад ресурсного менеджменту. Прикладний інструментарій дослідження базується на використанні стратегічної матриці Краліча, що дозволило класифікувати матеріальні ресурси за ступенем ризику постачання та рівнем їхнього впливу на фінансові результати діяльності промислового підприємства. У ході дослідження встановлено, що сучасні системи менеджменту виробництва товарів та послуг, попри високий рівень автоматизації, залишаються критично вразливими до екзогенних шоків, таких як розриви глобальних логістичних ланцюгів, різка зміна регуляторної політики та значна цінова волатильність. Доведено, що традиційні лінійні моделі постачання потребують трансформації в бік гнучкого управління, що передбачає створення диференційованих страхових резервів для різних груп матеріальних активів. Визначено, що оптимізація ресурсного забезпечення повинна базуватися на розподілі стратегій взаємодії з контрагентами: від пасивного моніторингу для некритичних товарів до формування довгострокових стратегічних партнерств для дефіцитних ресурсів. Автором запропоновано алгоритм впровадження системи превентивного моніторингу логістичних та фінансових ризиків, що дозволяє суттєво мінімізувати ризики зупинки виробничих ліній та оптимізувати складські запаси. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні моделі ресурсного забезпечення в системі операційного менеджменту, яка, на відміну від існуючих підходів, інтегрує інструменти валютного хеджування та стратегічної локалізації постачальників як ключові елементи нейтралізації зовнішніх економічних загроз. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їхнього безпосереднього впровадження керівниками виробничих департаментів та відділів закупівель для розробки внутрішніх регламентів управління потоками ресурсів. Впровадження запропонованих заходів дозволить підприємствам знизити питомі операційні витрати на 10–15% та забезпечити безперервність циклу створення доданої вартості навіть у кризових умовах.