Гендерна рівність, зростання ВВП та кліматичні зміни – знаходження хиткого балансу в довгостроковому плануванні розвитку міста - Філяк, Максим Сергійович (Академічні візії, 2023)
Дослідження спрямоване на визначення взаємного зв’язку між важливими факторами, які впливають на рівень добробуту, зокрема, на обсяг валового внутрішнього продукту країни чи території. Розглянуто ряд таких та спонукаючих факторів, що впливають на валовий продукт, у т.ч. кліматичні зміни як обмежувальний фактор та рух до гендерної рівності як спонукальний фактор у зростанні виробництва валового продукту. Наведено історичний дискурс, де на основі досвіду минулих циклів розвитку показано обмежувачі суспільного добробуту. На основі аналізу спонукального та обмежуючого факторів побудовано зірковий індекс балансу, що включає у себе такі визначники як: Заощадження, Екосистема, Робоче навантаження, Гендерний баланс, Роботизація та Суспільна віддача. Методика дослідження - емпірична, а також на основі фокус-групових обговорень та документоаналізу. З використанням даного індексу створюється простір для створення векторів ймовірного розвитку добробуту окремих суспільних груп та прогнозування впливу зміни рівня добробуту на розвиток міста.