Латентні форми насильства як детермінанта кримінальних правопорушень: кримінологічна характеристика та напрями віктимологічної профілактики - Волобоєв, Артур Олегович; Семенишина-Фіголь, Богдана Миколаївна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено кримінологічну характеристику латентних форм насильства як детермінанти кримінальних правопорушень в умовах сучасних соціальних трансформацій та воєнного стану в Україні. Проаналізовано сучасні наукові уявлення про природу насильства як патерну поведінки, що не обмежується фізичними проявами, а охоплює систему контролюючих, психологічних, економічних та цифрових впливів кривдника на потерпілу особу. Розкрито зміст концепції примусового контролю (coercive control), розробленої Е. Старком, як методологічної основи розуміння латентних форм насильства. Охарактеризовано «колесо влади і контролю», розроблене Domestic Abuse Intervention Project у м. Дулут (Міннесота, США), що систематизує тактики кривдника. Здійснено аналіз цифрових форм насильства як новели у кримінологічній науці: установленого використання шпигунського програмного забезпечення (stalkerware), поширення інтимних зображень без згоди, синтетичних зображень (deepfake), кіберпереслідування. Розглянуто психологічні тактики ненасильницького домінування — газлайтинг, DARVO (заперечення — атака — підміна ролей), бомбардування любов’ю (love bombing), покарання мовчанням, формування травматичного зв’язку. Наведено посилання на Стамбульську конвенцію Ради Європи (ратифіковану Україною Законом № 2319-IX від 20.06.2022) та Бангкокські правила Організації Об’єднаних Націй (Резолюція ГА ООН 65/229 від 21.12.2010) як міжнародні стандарти, що обґрунтовують необхідність широкого тлумачення поняття насильства. Сформульовано пропозиції щодо удосконалення віктимологічної профілактики та законодавчого врахування фактору тривалого перебування в умовах систематичного домашнього насильства як обставини, що пом’якшує кримінальну відповідальність. Обґрунтовано доцільність системного впровадження кримінологічного інструментарію аналізу латентних форм насильства у діяльність органів Національної поліції України та соціальних служб.