Окремі питання кримінально-правової кваліфікації порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою - Степаненко, Оксана Василівна; Степаненко, Андрій Сергійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено окремі питання кримінально-правової кваліфікації порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою (ст. 272 КК України). Проаналізовано особливості встановлення причинного зв’язку у кримінальних правопорушеннях проти безпеки виробництва, а також значення поведінки потерпілого для кримінально-правової оцінки діяння. Особливу увагу приділено аналізу судової практики Верховного Суду щодо встановлення спеціального суб’єкта кримінального правопорушення, визначення робіт з підвищеною небезпекою та впливу організаційних порушень у сфері охорони праці на настання суспільно небезпечних наслідків. Обґрунтовано, що формальна відсутність трудових відносин між організатором робіт та потерпілим, а також порушення правил безпеки самим потерпілим не виключають кримінальної відповідальності особи, на яку покладено обов’язок забезпечення безпечних умов праці. Зроблено висновок, що при кваліфікації кримінальних правопорушень, передбачених ст. 272 КК України, визначальне значення має комплексне дослідження фактичних обставин організації виконання робіт з підвищеною небезпекою, характеру допущених порушень та їх причинного зв’язку із настанням наслідків.