Проблеми та перспективи формування англомовної фахової компетентності у студентів природничих спеціальностей - Бінкевич, Олена Михайлівна; Коромисел, Микола Володимирович (Академічні візії, 2026)
Євроінтеграційний напрям розвитку сучасної освітньої стратегії в Україні зумовлює актуальність підвищення рівня мовленнєвої компетентності у здобувачів вищої освіти, у тому числі природничих спеціальностей. Інноваційні навчальні технології дозволяють ефективно розв’язувати переважну більшість педагогічних завдань, підвищувати рівень вмотивованості студентів, розвивати навички безперервної самоосвіти. Метою статті є визначення потенційних можливостей та проблем інноваційних підходів до формування англомовної фахової компетентності у студентів природничих спеціальностей. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу сучасних освітніх підходів і інструментів, а також узагальнення науково-педагогічного досвіду. Застосовано елементи структурно-функціонального та аналітичного підходів до оцінки ефективності формування іншомовної компетентності. Основні результати дослідження представили порівняльний аналіз сучасних освітніх інструментів та підходів до формування мовленнєвої компетентності здобувачів нефілологічного фаху. Виокремлено методологічні особливостi викладання англійської мови у здобувачів природничих спецiальностей (101 Екологія, 103 Науки про Землю, 207 Воднi Біоресурси та аквакультура, 193 Геодезія та 3емлеустрій). Ідентифіковано ключові виклики та проблемні аспекти формування англомовної фахової компетентності в сучасному освітньому полі. Особлива увага приділена перспективній когнітивно-лінійній стратегії формування іншомовних компетентностей, що стимулює розвиток мовних та культурних навичок, соціокультурних та комунікативних компетенцій. Наукова новизна полягає у комплексному обґрунтуванні ефективності інтеграції когнітивного підходу та інноваційних цифрових технологій у процес формування англомовної фахової компетентності студентів природничих спеціальностей. Практичне значення дослідження визначається можливістю використовувати отримані результати для підвищення ефективності навчання та розвитку професійно орієнтованих мовних навичок у здобувачів вищої школи.