Формування цифрової компетентності фахових молодших бакалаврів з фізичної культури і спорту: основні поняття та категорії дослідження - Хвещук, Захар Миколайович (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто проблему формування цифрової компетентності фахових молодших бакалаврів з фізичної культури і спорту у контексті сучасних освітніх трансформацій. Актуальність дослідження зумовлена інтенсивним розвитком цифрових технологій, їхнім впливом на соціальну, економічну, культурну та освітню сфери, а також необхідністю підготовки конкурентоспроможних фахівців, здатних ефективно діяти в умовах суспільства знань. Аналіз джерельної бази засвідчив, що питання формування інформаційної, інформаційно-комунікаційної та цифрової компетентності є предметом широких наукових дискусій, що відображено у дисертаційних дослідженнях останніх десятиліть. У статті здійснено порівняльний аналіз термінів «інформаційна компетентність», «інформаційно-комунікаційна компетентність» та «цифрова компетентність», які мають спільну прагматичну спрямованість, але відрізняються за змістом і функціональним наповненням. Інформаційна компетентність визначається як здатність здійснювати пошук, критичне оцінювання та синтез інформації з різних джерел; інформаційно-комунікаційна компетентність акцентує на соціально-комунікативній складовій та взаємодії у професійному середовищі; цифрова компетентність охоплює ширший спектр умінь, пов’язаних із використанням цифрових ресурсів, технологій та інструментів у навчанні, комунікації та професійній діяльності. Результати дослідження підтверджують, що формування цифрової компетентності є перманентним процесом, який потребує системного оновлення знань, умінь і навичок у межах формального, неформального та інформального навчання. Особливу увагу приділено підготовці майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту, для яких цифрова компетентність виступає інтегративною характеристикою професійної компетентності, що забезпечує їхню готовність до педагогічної, тренерської, оздоровчої та організаційної діяльності. У статті обґрунтовано, що цифрова компетентність є складовою професійної компетентності фахових молодших бакалаврів з фізичної культури і спорту, а її формування має здійснюватися на основі інтеграції знань, практичних умінь, цінностей та соціальної відповідальності, що відповідає сучасним викликам цифрового суспільства та потребам ринку праці.