Характеристика діагностичного апарату для дослідження сформованості управлінської компетентності магістрів з кібербезпеки та захисту інформації - Сміх, Ростислав Андрійович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена проблемі формування управлінської компетентності магістрів з кібербезпеки та захисту інформації, що набуває особливої актуальності в умовах цифровізації та стрімкого розвитку інформаційних технологій. Стабільність функціонування державних інституцій, бізнес-структур та безпека громадян дедалі більше залежать не лише від технічної експертизи, але й від управлінських навичок фахівців цієї галузі. У дослідженні наголошено на необхідності науково обґрунтованого діагностичного апарату, який забезпечує об’єктивне оцінювання рівня сформованості управлінської компетентності, інтегруючи технічні та педагогічні виміри. Дослідження ґрунтується на методологічній літературі, що підкреслює важливість неупередженості, репрезентативності, надійності, достовірності та функціональної спрямованості при розробці критеріїв оцінювання. У статті обґрунтовано поняттєво-термінологічне поле управлінської компетентності та визначено критерії як узагальнені якісні ознаки, тоді як показники розглядаються як їх конкретні прояви. Виокремлено чотири критерії: ціннісно-мотиваційний, інформаційно-змістовий, діяльнісно-операційний та особистісно-рефлексивний, що відповідають мотиваційному, когнітивному, технологічному та особистісному компонентам компетентності. Кожен критерій операціоналізовано через конкретні показники та диференційовано за трьома рівнями сформованості: базовим, достатнім та високим. Результати підтверджують, що управлінська компетентність є багатовимірним конструктом, який потребує інтеграції цінностей, знань, умінь та особистісних якостей. Практичне значення дослідження полягає у його потенціалі для вдосконалення освітніх програм, підвищення професійної готовності випускників та зміцнення їх конкурентоспроможності на ринку праці. До перспектив подальших досліджень віднесено розробку моделі формування управлінської компетентності магістрів з кібербезпеки та захисту інформації. Визначено перспективи подальших досліджень.