Моделювання формування управлінської компетентності магістрів з кібербезпеки та захисту інформації - Сміх, Ростислав Андрійович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність моделювання як ефективного науково педагогічного методу формування управлінської компетентності магістрів з кібербезпеки та захисту інформації. У дослідженні наголошується, що стрімкий розвиток інформаційних технологій, зростання складності кіберзагроз та потреба в міждисциплінарній координації вимагають від фахівців не лише технічної експертизи, а й управлінської компетентності як невід’ємної складової професійної компетентності. Моделювання представлено як динамічне явище, що дає змогу досліджувати освітні процеси, абстрагувати їх сутнісні властивості та конструювати теоретичні моделі, які відображають змістовну цінність педагогічних феноменів. Запропонована модель інтегрує чотири взаємопов’язані блоки: цільовий блок, що визначає мету та завдання формування компетентності; теоретико методологічний блок, який презентує принципи та методологічні підходи; змістово операційний блок, що охоплює зміст навчання, організаційні форми, методи та засоби навчання; та діагностико результативний блок, який відображає критерії та рівні сформованості компетентності. У статті підкреслюється, що управлінська компетентність концептуалізується як інтегративне утворення, що поєднує знання, уміння, навички, цінності та ставлення, орієнтоване на досягнення конкретних освітніх результатів. Реалізація моделі, за умови забезпечення відповідних педагогічних умов, гарантує позитивну динаміку рівнів сформованості компетентності у магістрантів. Дослідження збагачує педагогічну теорію завдяки інтеграції міждисциплінарних підходів та пропонує практичні рекомендації щодо підвищення якості професійної підготовки у сфері кібербезпеки. Перспективи подальших досліджень убачаються у визначенні та аргументації педагогічних умов, що оптимізують процес формування управлінської компетентності в умовах швидкозмінного професійного середовища.