Цифрові інструменти моніторингу якості освіти в умовах реалізації інноваційних і дослідницьких проєктів - Поліщук, Світлана Вікторівна; Горбатюк, Оксана Василівна (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано значення цифрових інструментів моніторингу якості освіти в умовах реалізації інноваційних і дослідницьких проєктів. Актуальність дослідження зумовлена тим, що сучасні освітні проєкти потребують не лише впровадження нових ідей, технологій, методик чи організаційних моделей, а й доказового супроводу їх результативності. У такому контексті моніторинг якості освіти виступає не формальною процедурою збирання показників, а механізмом аналітичного супроводу проєктного циклу: від визначення проблеми та очікуваних результатів до фіксації динаміки змін, оцінювання впливу, корекції управлінських рішень і поширення ефективних практик. Метою статті є теоретичне обґрунтування можливостей застосування цифрових інструментів для моніторингу якості освіти під час планування, реалізації та оцінювання інноваційних і дослідницьких проєктів. У дослідженні використано аналіз нормативних документів України, міжнародних звітів OECD, UNESCO та Європейської комісії, а також сучасних наукових публікацій із проблем освітньої аналітики, learning analytics, цифрового оцінювання, проєктно-дослідницького навчання та етики роботи з даними. Розкрито зміст цифрового моніторингу в інноваційно-дослідницькій діяльності, визначено його функції, джерела даних, критерії добору інструментів і логіку перетворення результатів аналізу на педагогічні та управлінські рішення. Доведено, що цифрові інструменти доцільні лише за умови педагогічно вмотивованого використання, прозорості процедур, поєднання кількісних і якісних даних, захисту персональної інформації та збереження людської відповідальності за інтерпретацію результатів. Практичне значення статті полягає в окресленні моделі цифрового моніторингового супроводу проєктів, придатної для оцінювання результативності змін і розвитку культури доказового управління.