ВПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІСЛЯ АМПУТАЦІЇ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ВІДНОВЛЕННЯ - Потапова, Олена Володимирівна; Ольшанська, Валентина Ігорівна; Кузнєцов, Андрій Олександрович; Кондратенко, Вікторія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
У зв’язку з проведенням антитерористичних операцій на території України, на сьогоднішній день актуальною проблемою є збільшення кількості воїнів з травмами опорно–рухового апарату, за даними Генштабу ЗСУ, до 60% усіх травм, завданих на фронті, становлять саме поранення кінцівок. На жаль, через велику кількість військовослужбовців, які потребують допомогу, в Україні не вистачає ресурсів у проведенні комплексної реабілітації. У роботі розкрито особливості співпраці із закордонним партнером, а саме благодійним фондом NL4UA, який допомагає у вирішенні питання надання реабілітаційної допомоги у Нідерландах для військовослужбовців після ампутації нижніх кінцівок на різних етапах відновлення, оскільки він є цінним і перевіреним на практиці. Мета роботи: провести аналіз досліджень роботи на базі реабілітаційного центру Militair Revalidatie Centrum Aardenburg та проведення опитування військовослужбовців, які проходять 2-й та 3-й етап реабілітації у Нідерландах після ампутації нижніх кінцівок. Об’єкт дослідження: структура етапів відновлення військовослужбовців після ампутації нижніх кінцівок. Предмет дослідження: використання системного реабілітаційно-терапевтичного втручання у процес відновлення функціонального стану військовослужбовців та підготовка їх до протезування. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення сучасних науково–методичних літературних даних щодо методики комплексного відновлення військовослужбовців, які проходять 2-й та 3-й етап реабілітації у Нідерландах. Узагальнено поетапне використання методів фізичної реабілітації у поєднанні терапевтичних вправ з масажем, функціональних тренувань з силовими навантаженнями, підвищення фізичної працездатності і відновлення біомеханіки рухів тіла, використання тренажера віртуальної реальності протягом реабілітаційного втручання. Проведений аналіз надав змогу виокремити потенціал і можливості реабілітаційних заходів, що проводять у Нідерландах, що в майбутньому допоможе ефективніше організувати власну систему комплексної реабілітації військовослужбовців – учасників бойових дій. Розкрито та описано декілька видів тренажерів віртуальної реальності для комплексного відновлення військовослужбовців та удосконалення їх почуття рівноваги через функціональний розвиток вестибулярного апарату. Насиченість реабілітаційних програм, дозволяє закріпити досягнуті позитивні зміни та стимулювати їх прогрес.