Оптимізація фізичного виховання студентів закладів вищої освіти на основі диференційованого підходу з урахуванням психофізіологічних і функціональних показників - Верітов, Олександр Ігорович; Тищенко, Валерія Олексіївна; Соколова, Ольга Валентинівна; Домбровський, Вадим Олександрович (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано та експериментально перевірено ефективність диференційованого фізичного виховання студентів закладів вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності навчального процесу з фізичного виховання в умовах гетерогенності студентських груп за рівнем фізичної підготовленості та функціонального стану. Метою дослідження було обґрунтувати та перевірити ефективність технології диференційованого фізичного виховання студентів з урахуванням індивідуальних можливостей. У дослідженні застосовано методи аналізу наукової літератури, педагогічного експерименту, тестування фізичної підготовленості та методи математичної статистики. У ході експерименту встановлено, що використання диференційованого підходу забезпечує статистично значуще покращення показників фізичної підготовленості студентів експериментальної групи порівняно з контрольною (p<0,05). Виявлено позитивні зміни не лише у середніх значеннях показників, а й у структурі рівнів фізичної підготовленості, що підтверджено за допомогою φ-критерію Фішера. Доведено, що диференціація фізичних навантажень дозволяє оптимізувати навчальний процес, підвищити ефективність занять та забезпечити адекватність фізичного впливу індивідуальним можливостям студентів. Практичне значення дослідження полягає у можливості впровадження розробленої технології у систему фізичного виховання ЗВО з метою підвищення рівня фізичної підготовленості та формування мотивації до рухової активності.