Ефективність комплексної кінезіотерапії у відновленні функції плечового суглоба після вогнепальних поранень - Потапова, Олена Володимирівна; Кальонова, Ірина Валентинівна; Путров, Сергій Юрійович; Соломенчук, Катерина (Академічні візії, 2026)
У науковій статті представлено аналіз джерел та сучасні епідеміологічні дані, які свідчать про те, що вогнепальні поранення великих суглобів залишаються однією з найактуальніших медико-соціальних проблем сучасних збройних конфліктів. За статистичними даними значна частка уражень припадає саме на плечовий суглоб, який відіграє провідну роль у забезпеченні функціональної активності верхньої кінцівки. Водночас, незважаючи на велику кількість досліджень, присвячених лікуванню вогнепальних ушкоджень, питання ефективності саме комплексних програм кінезіотерапії при пораненнях плечового суглоба кульового характеру середнього та великого калібрів на пізньому госпітальному етапі залишається недостатньо вивченим. Існує потреба у науковому обґрунтуванні структури, змісту та дозування вправ, визначенні їх результативності щодо відновлення функціональних можливостей плечового суглоба, профілактики контрактур і інвалідизації. Мета дослідження: визначити ефективність застосування кінезіотерапії у відновленні функції плечового суглоба після вогнепального поранення від куль середнього та великого калібрів на пізньому госпітальному етапі. Об’єкт дослідження: процес відновлення функції великих суглобів після вогнепальних поранень у військовослужбовців. Предмет дослідження: ефективність кінезіотерапії у відновленні функціонального стану плечового суглоба на пізньому госпітальному етапі реабілітації. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення наукових джерел, клінічні методи (огляд, пальпація, гоніометрія, динамометрія), оцінка функціональних тестів, впровадження реабілітаційної програми кінезіотерапії, математично- статистичне опрацювання результатів. Узагальнено, що комплексна кінезіотерапія має поєднувати активні та пасивні вправи, ізометричні й ізотонічні навантаження, пропріоцептивне нейром’язове фасилітування, дихальні та постуральні методики, виступає провідним немедикаментозним компонентом реабілітації на цьому етапі. Експериментально доведено, що кінезіотерапія дозволяє суттєво покращити показники функціонального стану плечового суглоба, сприяє нормалізації біомеханіки рухів, активізації регенеративних процесів, зменшенню больового синдрому та підвищенню загальної працездатності військовослужбовців і цивільних пацієнтів. Зазначене наукове дослідження ефективності комплексної кінезіотерапії у відновленні функції плечового суглоба після вогнепального поранення від куль середнього та великого калібрів на пізньому госпітальному етапі є своєчасним і соціально значущим. Отримані результати можуть стати підґрунтям для удосконалення реабілітаційних програм, підвищення їх результативності, скорочення термінів відновлення та покращення якості життя пацієнтів, що перенесли тяжкі бойові травми.