Інноваційні технології професійної підготовки психологів у країнах ЄС: досвід для України - Коломієць, Тетяна Володимирівна; Литвинчук, Алла Іванівна; Можаровська, Тетяна Вікторівна (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто основні інноваційні напрями розвитку психологічної науки в європейських країнах. Визначено, що в умовах постійних змін та прискореного темпу життя кожна людина і кожна сфера діяльності має швидко адаптуватися до нових умов і вміти протистояти всім негативним чинникам. Вимогою сучасного світу стає підготовка висококваліфікованийх фахівців які здатні творчо мислити, швидко адаптуватися до умов, що постійно змінюються, оперативно ухвалювати нестандартні рішення. Україна є невід’ємною частиною європейського континенту та нової системи європейських відносин. Приєднання України до європейського простору спонукає аналізувати вітчизняну психологічну науку і порівнювати цей процес з європейським, щоб обрати правильний вектор подальших удосконалень. Психологічні науки мають деякі важливі для людства функції, зокрема забезпечувати суспільство найефективнішими засобами та методами діагностики його проблемних сфер. Це можливо лише за використання новітніх, інноваційних технологій у цій галузі. Окрім цього, для використання інноваційних технологій потрібні компетентні фахівці, які володіють методами і засобами управління інноваційними процесами. У статті також досліджено дефініції понять «інновація», «психологія», «психологічна наука». Інноваціями передусім прийнято вважати новий продукт або процес у будь-якій сфері людської діяльності. Встановлено, які освітні компоненти професійної підготовки психолога відображають галузевий аспект і яку мету вони визначають. У країнах Європейського Союзу на вимогу часу фахівці змушені були переглянути методи та підходи до підготовки фахівців в галузі психологічної науки заради підвищення ефективності даного процесу. Дослідження освітніх інновацій у країнах Європи окреслює перспективи для удосконалення професійної підготовки в галузі психологічних наук в Україні. Визначено, що перехід країни на інноваційний шлях розвитку психологічної науки неможливий без нововведень у галузі освіти.