ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ТРЕНЕРІВ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Коробейнік, Віталій (Академічні візії, 2026)
Коробейнік В.А. Педагогічні умови формування комунікативної компетентності майбутніх тренерів в процесі професійної підготовки. Відповідно до вимог Стандарту за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» як бакалаврського, так і магістерського рівнів вищої освіти, професійна діяльність фахівця сьогодні передбачає не лише володіння спеціальними знаннями з теорії та методики спортивного тренування, а й сформованість комплексу загальних і фахових компетентностей, серед яких важливе місце займає здатність до ефективної професійної комунікації. Специфіка тренерської діяльності полягає у постійній міжособистісній взаємодії з різними суб’єктами спортивного процесу – спортсменами різного віку та рівня підготовленості, батьками, тренерським колективом, адміністрацією, медико-біологічними службами, спортивними менеджерами. Метою статті є теоретичний аналіз проблеми формування комунікативної компетентності майбутніх тренерів та наукове обґрунтування педагогічних умов її формування в процесі професійної підготовки. Об’єкт дослідження: професійна підготовка майбутніх тренерів у вищих педагогічних закладах освіти. Предмет дослідження: педагогічні умови формування комунікативної компетентності майбутніх тренерів. Відповідно до визначеної мети дослідження, було застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, що забезпечили всебічне вивчення проблеми формування комунікативної компетентності майбутніх тренерів у процесі професійної підготовки. Водночас проблема формування комунікативної компетентності майбутніх тренерів та наукове обґрунтування педагогічних умов її формування в процесі професійної підготовки з урахуванням специфіки спортивно-педагогічної діяльності, сучасних освітніх вимог та викликів професійного середовища залишається недостатньо розробленою, що зумовлює теоретичну і практичну значущість даного дослідження. У результаті дослідження встановлено, що найбільш ефективними є педагогічні умови, які комплексно охоплюють мотиваційний, змістово-процесуальний і практико-рефлексивний аспекти професійного становлення здобувачів: формування позитивної мотивації та ціннісного ставлення до професійної комунікації, інтеграція комунікативно орієнтованого змісту та інтерактивних технологій у професійну підготовку, залучення здобувачів до практичної комунікативної діяльності та розвитку професійної рефлексії.