Task-based learning у викладанні англійської мови для майбутніх спеціалістів у фінансово-обліковій сфері: моделювання професійних ситуацій - Добровольська, Оксана Ярославівна; Підлипна, Радміла Петрівна; Шоля, Іванна Станіславівна; Рибакова, Леся Петрівна; Бабинець, Мирослава Миколаївна (Академічні візії, 2026)
У статті розглядається застосування методики Task-based learning (TBL) у викладанні англійської мови для студентів економічних спеціальностей, зокрема фінансів, обліку та оподаткування. Актуальність дослідження зумовлена потребою у формуванні комунікативної компетентності майбутніх економістів у глобалізованому фінансовому середовищі. Об’єктом дослідження є процес професійно-орієнтованого навчання англійської мови, предметом — методичні особливості використання TBL для моделювання професійних ситуацій. У роботі використано автентичні фінансові документи (баланси, податкові декларації, інвойси), навчальні кейси («податкова перевірка», «фінансова консультація», «складання звітності») та цифрові інструменти (LMS, онлайн-симуляції, інтерактивні ігри). Методи дослідження включають аналіз літератури, педагогічний експеримент, моделювання кейсів та анкетування студентів. Результати показують, що TBL сприяє розвитку критичного мислення, аргументації та міжкультурної комунікації. Студенти демонструють здатність пояснювати складні фінансові концепти англійською мовою, аналізувати документи та презентувати результати у письмовій та усній формах. Використання цифрових інструментів підвищує мотивацію та залученість у навчальний процес. Наукова новизна полягає у системному обґрунтуванні застосування TBL у навчанні англійської мови економістів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованих кейсів та завдань у навчальних програмах, методичних матеріалах та електронних курсах, що підвищує готовність студентів до реальної комунікації у фінансово-економічному середовищі. У висновках зазначено, що TBL є перспективним напрямом методики викладання англійської мови для економістів. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на створення електронних банків кейсів, інтеграцію TBL у міждисциплінарні курси («Англійська мова для фінансової аналітики», «Англійська мова для аудиту»), використання штучного інтелекту для автоматичного оцінювання аргументації студентів та адаптацію методики до дистанційного навчання.