Формування білінгвальної культури спілкування дітей старшого дошкільного віку - Роганова, Марина Вікторівна; Дмитренко, Катерина Анатоліївна; Сирова, Юлія Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню актуальної науково-педагогічної проблеми – формуванню білінгвальної культури спілкування у дітей старшого дошкільного віку в умовах інтенсивної трансформації освітнього простору України. У роботі здійснено фундаментальний аналіз нормативно-правової бази, що регулює впровадження іноземних мов у дошкільну освіту, зокрема в контексті Закону України «Про дошкільну освіту» (2024) та стратегії обов’язкової інтеграції англійської мови в освітній процес з 2026 року. Визначено та науково обґрунтовано концептуальні засади білінгвізму, запропоновано розширену класифікацію його типів (симультанний, сукцесивний) та розкрито психофізіологічні передумови успішного засвоєння другої мови у сенситивний період розвитку дитини (5–6 років). Особливу увагу в дослідженні приділено трикомпонентній структурі білінгвальної культури спілкування, що охоплює когнітивний (мовні знання та метамовна усвідомленість), аксіологічний (ціннісні орієнтації, емпатія, толерантність) та поведінковий (мовленнєвий етикет, стратегії взаємодії) складники. Детально описано інноваційний методичний інструментарій, адаптований до потреб сучасної дошкільної лінгводидактики: метод повного фізичного реагування (TPR), модель інтегрованого навчання змісту та мови (CLIL), а також систему ігрових технологій та цифрових інструментів (платформа NUS-English, інтерактивні додатки). У статті теоретично обґрунтовано роль вихователя як фасилітатора освітнього процесу та доведено важливість проектування цілісного бімодально-білінгвального середовища, що базується на тісній взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї. Представлено практичні рекомендації щодо організації комунікативної діяльності, наведено приклади дидактичних ігор для розвитку мовленнєвої ініціативності та соціальної адаптації дитини в мультикультурному просторі. Результати дослідження підтверджують, що ранній білінгвізм є потужним каталізатором розвитку функцій мозку та когнітивної гнучкості особистості..