Адміністративно-правове регулювання надання медичних послуг в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку - Лукович, Н. С. (Академічні візії, 2025)
У цій статті розглядаються сучасний стан адміністративно-правового регулювання у сфері медичних послуг в Україні, основні проблеми, а також перспективи розвитку цієї галузі. Особлива увага приділяється питанням захисту прав пацієнтів, правового статусу медичних працівників, а також ролі держави у забезпеченні доступності та якості медичної допомоги. Зазначається, що система охорони здоров’я є однією з основних складових соціальної політики держави, оскільки вона безпосередньо впливає на рівень життя населення, соціальне забезпечення та економічний розвиток країни. Ефективне адміністративно-правове регулювання у сфері надання медичних послуг відіграє ключову роль у забезпеченні доступності, якості та безпеки медичної допомоги. Для України, яка перебуває у процесі реформування системи охорони здоров’я, питання удосконалення адміністративно-правових механізмів регулювання цієї сфери є надзвичайно актуальним. Пріоритетними завданнями є створення нормативно-правової бази, що відповідатиме міжнародним стандартам, забезпечення прозорості у відносинах між пацієнтами та медичними закладами, а також ефективний захист прав усіх учасників медичного процесу. Особливе значення має гармонізація національного законодавства з європейськими нормами, що є невід’ємною складовою інтеграційних прагнень України. З’ясовано, що нинішній стан адміністративно-правового регулювання у сфері медичних послуг демонструє суттєві зміни, зокрема впровадження автономії закладів охорони здоров’я, реалізацію принципу «гроші йдуть за пацієнтом» у системі державного фінансування та розвиток приватного сектору медицини. Водночас процес реформування супроводжується численними викликами, серед яких недосконалість нормативно-правової бази, недостатній рівень правової обізнаності населення та відсутність дієвих механізмів контролю за якістю медичних послуг. У цьому контексті необхідним є подальше вдосконалення правового регулювання з метою створення ефективної, прозорої та орієнтованої на громадян системи охорони здоров’я.