Захист персональних даних пацієнтів у контексті надання медичних послуг - Лукович, Н. С. (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто питання захисту персональних даних пацієнтів у сфері медичних послуг, акцентуючи увагу на необхідності збалансування між ефективною обробкою медичних даних для забезпечення якісного лікування та дотриманням прав пацієнтів на конфіденційність. Підкреслено, що захист персональних даних є важливим компонентом, який впливає на ефективність медичного обслуговування, довіру пацієнтів до системи охорони здоров’я та дотримання прав людини. Українське законодавство, зокрема Закон України «Про захист персональних даних», значною мірою відповідає міжнародним стандартам, таким як Загальний регламент ЄС про захист даних (GDPR). Однак існує потреба в подальшій гармонізації нормативної бази, особливо щодо обробки чутливих медичних даних. Персональні дані пацієнтів класифікуються як чутливі, що зумовлює необхідність запровадження суворих вимог до їх збирання, зберігання, обробки та передачі. Особлива увага приділяється забезпеченню конфіденційності та недопущенню несанкціонованого доступу до таких даних. Медичні установи та працівники відіграють ключову роль у реалізації належного рівня захисту, що потребує впровадження внутрішніх політик інформаційної безпеки, навчання персоналу та використання сучасних технічних рішень для запобігання витоку інформації. Водночас технологічний розвиток, зокрема застосування електронних медичних записів і телемедицини, створює нові виклики для кібербезпеки. У зв’язку з цим необхідно впроваджувати передові методи шифрування даних, багаторівневу аутентифікацію та інші технології захисту. Важливим аспектом є прозорість процесу отримання інформованої згоди пацієнтів на обробку їхніх даних: пацієнти повинні бути детально поінформовані про мету обробки, обсяг зібраних даних, їх передачу та терміни зберігання. Ефективний захист персональних даних неможливий без чітко визначеної відповідальності за порушення законодавства та належного контролю з боку уповноважених органів. Наголошено на важливості створення дієвих механізмів моніторингу дотримання норм і застосування санкцій до порушників.