Відповідальність медичних працівників за неналежне виконання професійних обов’язків: правовий аналіз - Дубинський, О. Ю.; Дубова, К. О.; Філіппських, М. О. (Академічні візії, 2026)
У статті аналізуються основи правового регулювання відповідальності медичних працівників в Україні, її основні види та механізми реалізації. Особливу увагу приділено визначенню меж юридичної відповідальності, класифікації порушень та аналізу практики застосування відповідних правових норм. Наголошується, що медична сфера є однією з найбільш соціально значущих, оскільки неналежне виконання професійних обов’язків може мати серйозні негативні наслідки для здоров’я та життя пацієнтів. У зв’язку з цим, регулювання відповідальності медичних працівників має включати не лише покарання за порушення, але й заходи для їх попередження. Визначено, що відповідальність медичних працівників охоплює кілька видів правової відповідальності: кримінальну, цивільно-правову, адміністративну та дисциплінарну. Кожен із цих видів має свої особливості застосування, які залежать від характеру порушення, його наслідків та ступеня вини. Важливим аспектом є чітке визначення меж кожного виду відповідальності, щоб уникнути дублювання санкцій і забезпечити дотримання принципу справедливості. Кримінальна відповідальність настає у разі грубих порушень, які призвели до тяжких наслідків для пацієнтів, як-от смерть чи значне погіршення здоров’я. Цивільно-правова відповідальність передбачає відшкодування шкоди, завданої пацієнтові через неналежне надання медичних послуг. Адміністративна та дисциплінарна відповідальність носять превентивний характер і спрямовані на забезпечення дотримання професійних стандартів у медичній практиці. Зазначено, що питання відповідальності медичних працівників за неналежне виконання обов’язків потребує подальшого комплексного вивчення та вдосконалення нормативно-правової бази. Важливим є досягнення балансу між захистом інтересів пацієнтів і правами медичних працівників, а також створення умов для підвищення професійної кваліфікації та етичної культури в медичній сфері. Лише за таких умов можливо забезпечити ефективну роботу системи охорони здоров’я та високий рівень захисту прав пацієнтів.