ДЕЯКІ ПИТАННЯ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ЩОДО ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН - БОГАТИРЬОВ, Іван Григорович (Академічні візії, 2026)
У статті відзначено стійку тенденцію до зростання кількості кримінальних правопорушень, вчинених іноземними громадянами на території України. Доведено, що ускладнення механізмів збирання та використання доказів за межами національної юрисдикції потребує адаптації кримінального процесуального законодавства України до європейських стандартів у контексті євроінтеграційних процесів та зобов’язань України у сфері міжнародного співробітництва в кримінальному провадженні. Підкреслено, що досудове розслідування кримінальних правопорушень за участю громадян іноземних держав має низку специфічних особливостей, зумовлених необхідністю забезпечення процесуальних гарантій, застосування міжнародних механізмів правової допомоги, взаємодії з консульськими установами та міжнародними правоохоронними організаціями, а також складністю встановлення особи та перевірки відомостей про іноземних громадян. Визначено, що недостатня розробленість зазначених питань зумовлена сукупністю наукових, практичних та правових чинників: відносно невеликою кількістю досліджень, складністю правового регулювання, різноманіттям правових систем і культур, організаційно-практичними труднощами, потребою в міжнародному співробітництві та динамічним характером міграційних процесів. Водночас зростання міжнародної міграції, туризму і глобалізаційні процеси породжують нові форми злочинності, що потребує постійного оновлення методів розслідування та превентивних заходів. Сформульовано пропозиції, спрямовані на підвищення ефективності розслідування цієї категорії проваджень: удосконалення нормативно-правового регулювання шляхом внесення змін до КПК України щодо процесуального статусу іноземних громадян та запровадження окремих процесуальних механізмів для роботи з електронними доказами, отриманими з-за кордону; посилення міжнародного співробітництва через ширше використання механізмів Інтерполу та Європолу і створення Спільних слідчих груп; запровадження сучасних судових технологій, зокрема електронних платформ обміну доказами та відеоконференцзв’язку. Їх реалізація дозволить скоротити строки досудового розслідування, підвищити якість доказування та забезпечити належний рівень процесуальних гарантій для іноземних громадян.