ІМПОРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ НА РИНКУ РЕКЛАМНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Зварич, Роман; Дударев, Олександр; Лісняк, Ярослав (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено особливості імпортної діяльності на ринку рекламних послуг в умовах євроінтеграційних процесів та трансформації міжнародного економічного середовища. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку ринку рекламних послуг, вплив цифровізації, глобалізації комунікаційних процесів та інтеграції України до європейського економічного простору на формування нових механізмів імпорту рекламних продуктів і технологій. Визначено основні напрями імпорту рекламних послуг, зокрема у сфері digital-маркетингу, медіапланування, брендингу, креативних рішень та інформаційно-комунікаційних технологій. Обґрунтовано, що євроінтеграція сприяє адаптації вітчизняного ринку рекламних послуг до європейських стандартів якості, прозорості, конкурентності та правового регулювання. Водночас встановлено, що імпортна діяльність у цій сфері супроводжується низкою викликів, серед яких посилення конкуренції з боку міжнародних рекламних агентств, залежність від іноземних цифрових платформ, валютні ризики та необхідність гармонізації нормативно-правової бази. Особливу увагу приділено ролі інноваційних технологій, автоматизації рекламних процесів, використанню штучного інтелекту та міжнародних платформ у розвитку сучасного ринку рекламних послуг. Важливим аспектом розвитку імпортної діяльності на ринку рекламних послуг є формування нових моделей міжнародної взаємодії між українськими суб’єктами господарювання та провідними європейськими рекламними, медійними й технологічними компаніями. У сучасних умовах інтеграції до європейського економічного простору зростає значення імпорту інноваційних маркетингових інструментів, програмного забезпечення для автоматизації рекламних кампаній, аналітичних платформ та сервісів управління цифровими комунікаціями. Це сприяє підвищенню ефективності рекламної діяльності, покращенню якості просування товарів і послуг, а також інтеграції вітчизняного бізнесу у глобальні інформаційно-комунікаційні мережі. Водночас посилюється необхідність розвитку власного креативного потенціалу та забезпечення балансу між використанням імпортних рекламних технологій і підтримкою національного ринку рекламних послуг, що є важливою передумовою зміцнення економічної безпеки та конкурентоспроможності держави в умовах євроінтеграції. Запропоновано напрями удосконалення механізмів державного регулювання та підтримки імпортної діяльності у сфері рекламних послуг в умовах євроінтеграції, що передбачають стимулювання інновацій, розвиток цифрової інфраструктури, підвищення конкурентоспроможності національних суб’єктів рекламного ринку та розширення міжнародної співпраці.