Стратегії дистанційного залучення студентів до дослідницької діяльності в STEM-освіті через використання віртуальних лабораторій та симуляцій - Федотов, Вячеслав Віталійович; Нодь, Єлизавета Андріївна; Магда, Олена Вікторівна (Академічні візії, 2026)
Інтенсивний поступ інформаційно-комунікаційних технологій трансформує середовище вищої освіти. Не є винятком і галузь STEM-дисциплін (science, technology, engineering, mathematics). Актуальність проблеми зростає на тлі загальної тенденції віртуалізації та впровадження альтернативних форм освіти – змішаної, дистанційної. Метою дослідження є обґрунтування інноваційних стратегій дистанційного залучення студентів до дослідницької діяльності в STEM-освіті через використання віртуальних лабораторій та симуляцій. Методологічна основа дослідження сформована загальнонауковими синтетично-аналітичними методами аналізу, узагальнення, систематизації, порівняння. Розглянуто шляхи дистанційного залучення студентів до досліджень через віртуальні лабораторії, що базується на поєднанні гейміфікації, самостійної експериментальної роботи та інтерактивного моделювання, а також передбачає використання методів проєктної діяльності, групової взаємодії, рольових сценаріїв, інструментів штучного інтелекту та хмарних сервісів. Методологічне забезпечення запропонованих у дослідженні стратегій передбачає комплексний підхід до налагодження ефективної взаємодії всіх учасників, відповідної матеріально-технічної бази, підготовку викладацького складу, фінансування та інформаційно-консультативний супровід, планування використання симуляторів. Перевагою використання віртуальних лабораторій та симуляторів автори вбачають можливість доступу до широкого спектру моделювання й експериментів без значних ресурсних витрат. Наукова новизна дослідження вбачається у практичних пропозицій щодо стратегій на основі інтегрованого підходу, що створює стимулююче середовище активного навчання та може використовуватись для вдосконалення методологічної основи формування компетентності здобувачів вищої освіти з дисциплін STEM-циклу.