Критерії ефективності діяльності поліцейських офіцерів громад у контексті Community Policing: міжнародний досвід та українська практика - Бедратий, Юрій Вячеславович; Швець, Оксана Михайлівна (Академічні візії, 2026)
Стаття сфокусована на вивченні особливостей керівництва за досягненнями у моделі Community Policing та обґрунтуванні методів до формування та впровадження ключових показників ефективності (KPI) для поліцейських офіцерів громад. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка науково-практичних підходів до формування і впровадження системи ключових показників ефективності (KPI) в умовах управління за результатами у системі Community Policing, спрямованих на підвищення результативності діяльності поліцейських офіцерів громад. У дослідженні використано комплекс взаємопов’язаних загальнонаукових і спеціальних методів. Зокрема, методи аналізу та синтезу; системний аналіз; порівняльний метод; структурно-функціональний аналіз; метод моделювання та узагальнення результатів дослідження дало змогу сформулювати обґрунтовані висновки та практичні рекомендації. Проаналізовано теоретичні засади управління за результатами та визначити його роль у діяльності правоохоронних органів. Розкрито суть та засади концепції Community Policing, а також узагальнено світовий досвід її запровадження. Досліджено сучасні методи оцінки діяльності поліції та виявлено їхні обмеження у світлі роботи офіцерів громад. Визначено особливості робочих завдань поліцейських офіцерів громад як підґрунтя для формування набору ключових показників ефективності. Обґрунтовано методологічні підходи до створення KPI у царині Community Policing з огляду на принципи відповідності, вимірності та спрямованості на досягнення. Розроблено набір ключових показників ефективності (KPI) для оцінки роботи офіцерів громад. Проаналізовано механізми запровадження KPI у практичну діяльність поліції та оцінити їхню дієвість. Виявлено головні труднощі та ризики впровадження системи керування за результатами у Community Policing. Розроблено практичні поради щодо удосконалення системи KPI та збільшення результативності роботи поліцейських громад.