STEM-освіта: теоретичні засади - Мукан, Наталія; Пастернак, Олена; Білик, Богдан (Академічні візії, 2026)
На початку ХХІ століття STEM-освіта постає як інтегративне освітнє явище, що поєднує конструктивістську педагогіку, концепції досвідного та проблемного навчання, а також ідеї інженерного й дизайн-мислення. Аналіз наукової літератури засвідчує усталеність цього теоретичного ядра, водночас сучасний академічний дискурс демонструє його розширення через інтеграцію з концепціями сталого розвитку, соціальної взаємодії та формування дослідницьких компетентностей. Така динамічність і відкритість дослідницького поля визначають актуальність STEM-освіти та перспективи її подальшого розвитку. У статті аргументовано й узагальнено теоретичні засади STEM-освіти, зокрема конструктивізм як основу активного конструювання знань, досвідне навчання як засіб інтеграції теорії та практики, проблемне навчання як методологію трансформації невизначеності у визначеність через спостереження, висування та перевірку гіпотез. Інженерне та дизайн-мислення розглянуто як взаємодоповнюючі конструкти, що забезпечують системне бачення, креативність та орієнтацію на користувача, роблячи освітні рішення функціональними й соціально релевантними. Результати дослідження підкреслюють, що STEM-освіта розвивається на трьох рівнях інтеграції (дисциплінарному, міждисциплінарному та трансдисциплінарному), що розширює можливості застосування знань і навичок для розв’язання складних проблем. Вона характеризується контекстуальністю, людиноцентризмом, інтегративністю, експериментуванням, міждисциплінарністю, креативністю та структурованістю дослідницького процесу. Ці ознаки забезпечують здобувачам можливість генерувати, перевіряти й удосконалювати ідеї, створювати прототипи та колегіально ухвалювати оптимальні рішення. У висновках наголошено, що STEM-освіта формує ключові компетентності ХХІ століття: критичне, логічне, творче й інноваційне мислення, командну роботу, комунікацію та адаптивність, готуючи здобувачів до викликів сучасного суспільства та сприяючи розвитку економіки знань. Актуальність дослідження обґрунтовується соціальним запитом, методологічною новизною, практичною значущістю та перспективністю, що визначає його стратегічну роль у модернізації освітніх практик та підготовці конкурентоспроможних фахівців у глобальному контексті.