ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ТА ПРИНЦИП ПЕРЕДБАЧУВАНОСТІ У ВІДЕНСЬКІЙ КОНВЕНЦІЇ ООН ПРО ДОГОВОРИ МІЖНАРОДНОЇ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ТОВАРІВ 1980 РОКУ - Мануїлова, Катерина Вікторівна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена дослідженню відшкодування збитків та принципу передбачуваності у Віденській конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів 1980 року. Актуальність теми зумовлена активним розвитком міжнародної торгівлі та зростанням кількості транскордонних договірних відносин, у межах яких важливого значення набуває належне виконання сторонами своїх договірних зобов’язань. Відзначено, що порушення договору міжнародної купівлі-продажу товарів може спричиняти значні майнові втрати для сторін, що обумовлює необхідність існування ефективного механізму правового захисту та справедливого відшкодування збитків. Встановлено, що особливе місце у системі засобів правового захисту, передбачених Віденською конвенцією, займає принцип передбачуваності збитків, який визначає межі відповідальності сторін та забезпечує баланс інтересів продавця і покупця. Наголошено на значенні цього принципу, який полягає у запобіганні надмірній відповідальності сторін та забезпеченні стабільності міжнародного комерційного обороту. Звернута увага на положення статті 74 Віденської конвенції, які спрямовані на уніфікацію підходів до визначення та компенсації збитків у міжнародній купівлі-продажу товарів, що має важливе значення для однакового застосування норм Конвенції судами та міжнародними комерційними арбітражами різних держав. Акцентовано увагу на принципі передбачуваності, який тісно пов’язаний із принципом добросовісності, обов’язком сторін діяти розумно та вживати заходів для мінімізації можливих збитків. Зроблено висновок, що у сучасних умовах міжнародної економічної інтеграції та розвитку договірної практики дослідження особливостей відшкодування збитків і меж відповідальності сторін відповідно до Віденської конвенції набуває не лише теоретичного, а й значного практичного значення для забезпечення ефективного захисту прав учасників міжнародних торговельних відносин.