Адміністративно-правові гарантії реалізації медичних прав та забезпечення якості медичних послуг в умовах євроінтеграції - Нестеренко, Анна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-правовий аналіз адміністративно-правових гарантій реалізації медичних прав громадян та визначено прикладні шляхи забезпечення якості медичних послуг в Україні в умовах євроінтеграції. Обґрунтовано трансформацію системи публічного управління охороною здоров’я від традиційних контрольно-наглядових функцій до сервісно-орієнтованої моделі, спрямованої на захист прав пацієнтів та медичних працівників відповідно до стандартів acquis communautaire. Досліджено доктринальне та нормативне розмежування категорій «медична допомога» та «медична послуга» як об’єктів самостійного правового регулювання. Проаналізовано роль Національної служби здоров’я України як єдиного стратегічного закупівльника та фінансово-правові механізми Програми медичних гарантій (зокрема, в контексті Постанови КМУ № 1808) у стимулюванні підвищення якості обслуговування. Виявлено ключові розбіжності між вітчизняними процедурами контролю та європейським ризик-менеджментом, закріпленим у Рекомендації Ради Європи Rec(2006)7, та наголошено на необхідності створення некаральної (дестигматизованої) системи реєстрації медичних інцидентів на додачу до впровадження міжнародних клінічних настанов згідно з Наказом МОЗ № 1422. Особливу увагу приділено логістично-правовому структуруванню спроможної медичної інфраструктури у межах госпітальних округів та забезпеченню епідеміологічної безпеки в умовах глобалізаційних викликів. Сформульовано пропозиції щодо системної кодифікації медичного законодавства шляхом розробки Медичного кодексу України для подолання хаотичності й множинності підзаконного регулювання.