Застосування цифрових технологій у навчанні гри на додатковому музичному інструменті (фортепіано) для розвитку музичних навичок музикантів-початківців - Музика, Леся Адамівна; Бардашевська, Ярослава Миколаївна (Академічні візії, 2026)
Незважаючи на значний обсяг теоретичних і методичних досліджень, проблема впровадження цифрових технологій у навчання гри на додатковому музичному інструменті (фортепіано) під час підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва залишається недостатньо розробленою. Аналіз наукової літератури засвідчує актуальність доповнення теорії та методики інструментальної підготовки початківців положеннями щодо формування цифрової компетентності здобувачів освіти та інтеграції сучасних цифрових ресурсів у практику навчання гри на фортепіано. Тому метою статті є визначення ефективності застосування інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні гри на додатковому музичному інструменті (фортепіано) та обґрунтування їхнього впливу на формування музичних умінь, виконавських компетентностей і мотивації здобувачів освіти. У роботі використано комплекс методів, що поєднують теоретичний та практичний підходи, зокрема: аналіз сучасних наукових джерел з музично-педагогічної освіти, цифрових технологій та формування цифрової компетентності, а також дослідження законодавчих засад цифровізації освітнього процесу; впровадження окремих цифрових музичних платформ у навчання гри на додатковому інструменті фортепіано; вивчення мотивації, активності та самостійності здобувачів освіти під час використання цифрових інструментів, а також оцінку рівня розвитку музичних навичок, виконавських компетентностей та технічної майстерності гри на фортепіано після впровадження цифрових технологій. Основним результатом статті є теоретичне обґрунтування та практичне підтвердження ефективності впровадження інформаційних технологій у процес навчання гри на додатковому музичному інструменті фортепіано у системі підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Доведено, що комплексне поєднання традиційних методів музично-інструментальної підготовки з сучасними цифровими засобами сприяє підвищенню результативності навчання, індивідуалізації освітнього процесу, розвитку самостійності та мотивації здобувачів освіти, а також формуванню їхньої цифрової компетентності. Наукова новизна полягає у тому, що вперше визначено та систематизовано педагогічний потенціал сучасних цифрових музичних платформ і навчальних додатків у контексті навчання гри на додатковому музичному інструменті (фортепіано). Обґрунтовано доцільність інтеграції інтерактивних цифрових ресурсів у процес підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва та удосконалено підходи до поєднання інформаційно-комунікаційних технологій із традиційними методами інструментального навчання з метою формування музичних умінь, виконавських компетентностей і навчальної мотивації здобувачів освіти. Практичне значення визначається можливістю безпосереднього використання запропонованих цифрових інструментів (музичних платформ, програми для розвитку ритмічного відчуття і метроритмічних навичок, мультимедійних ресурсів) у процесі навчання гри на додатковому інструменті фортепіано.