ВИДИ РЕЙДЕРСТВА ЯК ОБ’ЄКТИ ПРАВОВОЇ ПРОТИДІЇ У ПЕРІОД ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ - Бисага, Юрій Михайлович; Гомонай, Василь Васильович; Джуган, Володимир Васильович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено особливості сучасної політики протидії рейдерству як забезпечення відносин підприємницької діяльності та захист від неправомірної економічної конкуренції та поглинання, а також протидія неправомірному захопленню майна (активів) та корпоративних прав суб’єктів господарювання у період глобальних викликів пандемії COVID-19 та військового стану. Досліджено причини зростання активності випадків неправомірної рейдерської діяльності як розуміння рейдерами можливостей нестабільної роботи у період карантину Офіс протидії рейдерству. Встановлено, що рейдерська активізація періоду складного санітарно-епідеміологічного стану суспільства отримала продовження у період воєнного стану. Визначено найбільш типові для даного періоду види рейдерства: підробка корпоративних документів (рішення загальних зборів учасників, договору купівлі-продажу корпоративних прав та акта приймання-передавання до нього) та правовстановлюючих документів на нерухоме майно з відчуженням на користь третіх осіб, підробка довіреностей від учасників юридичної особи тощо. Для віднесення зазначених порушень до кримінально караних пропонується деталізація ст. 205 прим. 1 Кримінального кодексу України щодо конкретизації в її преамбулі категорії «підроблення документів» переліком зазначених дій. Узагальнено превентивні заходи протидії неправомірній діяльності захоплювачів з боку суб’єктів правомірного господарювання: відстеження законодавчих змін для їх імплементації в установчі та правовстановлюючі документи, періодичне проведення комплексного аудиту діяльності на предмет наявності ризиків у його корпоративній структурі та документах, аналіз співпраці з контрагентами, відстеження діяльності конкурентів та ризиків інформаційного середовища тощо. Визначено найбільш дієвим способом адміністративно-правової протидії рейдерству – звернення до Офісу протидії рейдерству. Перспективними визначено особливості дослідження звернення до суду та правоохоронних органів щодо захисту майна та корпоративних прав.