Етичні стандарти правничої діяльності у сфері підприємництва: науково-практичний аспект - Павлів-Самоїл, Надія; Хомко, Леся (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження являється комплексне розкриття змісту, функціонального значення та практичних проявів етичного імперативу правничої діяльності у сфері підприємництва й господарювання з акцентом на його роль у забезпеченні законності, добросовісності, справедливості та відповідальності у господарських правовідносинах. Об’єктом дослідження являються суспільні відносини, що виникають у процесі здійснення правничої діяльності у сфері підприємництва та господарювання, а також морально-правові засади професійної поведінки правника у внутрішньому і зовнішньому господарському середовищі. В рамках нашого дослідження розкрито сутність етичного імперативу правничої діяльності у сфері підприємництва та господарювання як визначальної ціннісної і професійної засади, що формує належні межі реалізації юридичної компетентності в економічній сфері. Обґрунтовано, що правнича діяльність у господарських відносинах не може зводитися лише до формального застосування правових норм, оскільки її зміст значною мірою визначається принципами добросовісності, справедливості, незалежності професійного судження, конфіденційності, лояльності до клієнта в межах закону та недопущення конфлікту інтересів. Встановлено, що етичний імператив виконує подвійну функцію, адже, з одного боку, забезпечує належний рівень професійної поведінки правника під час консультування, договірного супроводу, корпоративної роботи та вирішення господарських спорів, а разом із цим, з іншого боку, сприяє зміцненню загального правопорядку, підвищенню рівня довіри між учасниками ринку, зниженню ризику зловживання правом і формуванню культури відповідального господарювання. Особливу увагу зосереджено на типових етичних викликах, які виникають у практиці правового супроводу підприємництва, зокрема при підготовці договорів із дисбалансом інтересів сторін, участі у сумнівних корпоративних рішеннях, приховуванні правових ризиків, зловживанні процесуальними інструментами та спробах використати право як механізм зовнішньої легітимації недобросовісної поведінки. Доведено, що дотримання етичного імперативу правником має стратегічне значення не лише для окремого клієнта чи суб’єкта господарювання, а й для стабільності економічного середовища загалом, оскільки саме через поєднання юридичної правильності та моральної відповідальності забезпечуються передбачуваність господарських зв’язків, збереження ділової репутації, зменшення конфліктності та формування підґрунтя для сталого розвитку підприємницької діяльності.