Ключові детермінанти стратегічного управління розвитком суб’єктів авіаційної галузі України в умовах післявоєнної трансформації економіки - Ареф’єва, Олена Володимирівна; Сафонік, Наталія Петрівна (Академічні візії, 2026)
Сучасний розвиток авіаційної галузі відбувається під впливом геополітичних, економічних та безпекових викликів, що суттєво трансформують умови її функціонування. Високий рівень невизначеності, обмеження операційної діяльності та зміни у зовнішньому середовищі ускладнюють стабільний розвиток галузі та потребують адаптації підходів до управління. У статті визначено ключові детермінанти стратегічного управління розвитком суб’єктів авіаційної галузі України в умовах післявоєнної трансформації економіки. Досліджено вплив геополітичних, безпекових та економічних викликів на функціонування авіаційної галузі. Особливу увагу приділено оцінці прямих збитків інфраструктурі (за оцінками RDNA5), динаміці капітальних інвестицій та трансформації операційних ризиків. З огляду на складність трансформаційних процесів, що відбуваються в авіаційній галузі України, виникає необхідність системного узагальнення факторів, які визначають напрями та ефективність її подальшого розвитку. З метою узагальнення впливу безпекових, інституційних, економічних, технологічних та інших чинників та їх комплексного врахування у процесі управління, структуровано ключові детермінанти стратегічного розвитку суб’єктів авіаційної галузі України. Обґрунтовано, що формування стратегічних орієнтирів розвитку авіаційної галузі України в сучасних умовах потребує врахування комплексу взаємопов’язаних чинників, що визначають її стійкість та здатність до відновлення. Вирішальне значення мають безпекові аспекти, пов’язані з воєнними ризиками, а також економічні обмеження та вплив глобальних тенденцій розвитку авіації. Визначено, що поточні умови роботи галузі вимагають переходу до адаптивних і гнучких моделей управління, здатних оперативно реагувати на високий рівень ризиків і невизначеностей. Разом з тим, ефективне поєднання цих детермінант створює передумови для відновлення повітряного руху, модернізації інфраструктури, впровадження інновацій та інтеграції України в європейський та світовий авіаційний простір, що в цілому забезпечує основу для довгострокового та сталого розвитку галузі. Результати дослідження дозволяють сформувати теоретичне підґрунтя для обґрунтування стратегічних рішень, спрямованих на відновлення, модернізацію та забезпечення сталого розвитку авіаційної галузі України в умовах післявоєнного відновлення.