Інтеграція сенсорної педагогіки в роботу з дітьми з порушеннями зору - Демчук, Ганна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена інтеграції сенсорної педагогіки через ігрові методики для розвитку сенсорної обробки, просторового мислення та емоційно-поведінкових навичок у дітей з порушеннями зору. Використання аудіотактильних, моторних та мультисенсорних вправ сприяє розвитку компенсаторних здібностей та підвищує самостійність та впевненість дітей у взаємодії з навколишнім середовищем. Метою дослідження було оцінити ефективність інтеграції сенсорної педагогіки через ігрові методики у розвиток сенсорної обробки, просторового мислення та емоційно-поведінкових навичок у дітей з вадами зору. У дослідженні взяли участь 90 дітей з вадами зору віком від 4 до 8 років та 90 дітей контрольної групи з нормальною гостротою зору. Використовувалися спеціально підібрані дидактичні та аудіотактильні вправи, а також ігри на відтворення поз, просторове розташування предметів за допомогою словесних інструкцій та мультисенсорні вправи, що поєднують слухові, тактильні, нюхові та моторні стимули. Результати підкреслюють необхідність індивідуального підходу до вибору завдань, поступового ускладнення вправ та поєднання різних сенсорних стимулів для досягнення оптимального освітнього ефекту. Впровадження сенсорних ігор у навчальний процес може бути цінною підтримкою для дітей з вадами зору у дошкільному та шкільному закладах, тим самим сприяючи їхній соціалізації та гармонійному розвитку. Для оцінки сенсорної обробки було використано адаптований сенсорний профіль, який дозволив оцінити слухові, тактильні, вестибулярні та мультисенсорні функції, а також модуляцію сенсорних сигналів, емоційно-поведінкові реакції та просторову орієнтацію. Результати показали, що діти з вадами зору, які беруть участь у сенсорних ігрових заняттях, значно покращили свої навички слухової, тактильної та мультисенсорної обробки, а також здатність модулювати свої рухові та емоційні реакції та розвивати просторове мислення порівняно з нормативними даними в контрольній групі. Було продемонстровано, що ігрові сенсорні методи призводять до виникнення компенсаторних здібностей у дітей з вадами зору та сприяють самостійності, впевненості в собі та адаптації до навколишнього середовища, а також соціальній інтеграції та розвитку творчого потенціалу. Результати підтверджують доцільність інтеграції сенсорних ігор у дошкільну та шкільну освіту для допомоги дітям з вадами зору та підкреслюють важливість індивідуалізації навчальних завдань на основі сенсорних особливостей кожної дитини.