Захист прав інтелектуальної власності у зовнішньоекономічній діяльності: господарсько-правові та міжнародно-приватноправові аспекти - Фесенко , Олександр Миколайович; Олійник, Світлана Миколаївна; Стерліков, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2023)
У статті досліджено особливості правового регулювання захисту прав інтелектуальної власності у зовнішньоекономічній діяльності з урахуванням комплексного поєднання господарсько-правових та міжнародно-приватноправових механізмів. Обґрунтовано, що правовідносини у цій сфері мають змішану природу, оскільки одночасно охоплюють регулювання діяльності суб’єктів господарювання та транскордонні приватноправові зв’язки з іноземним елементом. Проаналізовано правову природу об’єктів інтелектуальної власності як нематеріальних активів, що залучаються до господарського обороту у межах зовнішньоекономічних операцій, зокрема через ліцензійні договори, договори комерційної концесії та інші форми передачі прав. Визначено роль господарського права у забезпеченні правового режиму комерціалізації інтелектуальної власності та захисту прав суб’єктів господарювання. Окрему увагу приділено міжнародно-приватноправовим аспектам, зокрема питанням визначення застосовного права, юрисдикції, а також особливостям визнання і виконання іноземних судових рішень у спорах щодо інтелектуальної власності. Встановлено, що територіальний характер прав інтелектуальної власності у поєднанні з принципом автономії волі сторін зумовлює складність правового регулювання транскордонних відносин. Виявлено основні колізійні та практичні проблеми, пов’язані з розбіжностями у національних правових режимах охорони інтелектуальної власності, а також із цифровізацією економічних процесів, що ускладнює визначення юрисдикції та місця вчинення правопорушення. Досліджено механізми захисту прав інтелектуальної власності, включаючи судовий захист, міжнародний комерційний арбітраж та альтернативні способи вирішення спорів. Зроблено висновок про необхідність узгодження норм господарського права та міжнародного приватного права з метою формування ефективної системи захисту прав інтелектуальної власності у зовнішньоекономічній діяльності з урахуванням сучасних викликів глобалізації та цифрового середовища.