Інтелектуальна власність у системі ґендерних правовідносин та медіаційні механізми - Веселовська, Наталія Олександрівна; Стерліков, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2023)
У статті досліджуються особливості реалізації та захисту прав інтелектуальної власності у системі ґендерних правовідносин, а також можливості застосування медіаційних механізмів для врегулювання відповідних конфліктів. Проаналізовано взаємозв’язок між правами інтелектуальної власності та принципами ґендерної рівності у сімейних, професійних, творчих і цифрових правовідносинах. Розглянуто проблеми розподілу майнових прав на результати творчої діяльності, захисту авторства, комерціалізації інтелектуального продукту, а також випадки дискримінації та нерівного доступу до реалізації прав інтелектуальної власності за ґендерною ознакою. Окрема увага приділяється медіації як альтернативному способу вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності та ґендерно чутливому інструменту врегулювання конфліктів. Досліджуються міжнародні стандарти захисту прав людини, практика альтернативного вирішення спорів та сучасні тенденції розвитку медіації у спорах, пов’язаних із інтелектуальною власністю. Зроблено висновок, що медіаційні механізми здатні забезпечити більш гнучке, конфіденційне та людиноцентричне врегулювання конфліктів у сфері інтелектуальної власності з урахуванням специфіки ґендерних правовідносин.