Теоретичний аналіз ефективності кондиційного тренування в оздоровчій гімнастиці - Корнілова, Наталія Юріївна; Захарова, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз ефективності кондиційного тренування в системі оздоровчої гімнастики. Проаналізовано сучасні науково-методичні підходи до використання кондиційного тренування як засобу підвищення рівня фізичної підготовленості, функціонального стану організму та зміцнення здоров’я. Визначено основні структурні компоненти кондиційного тренування, серед яких аеробні, силові, функціональні та координаційні вправи. Розглянуто особливості впливу кондиційного тренування на розвиток фізичних якостей, підвищення працездатності, покращення діяльності серцево-судинної та дихальної систем, а також формування стійкої мотивації до рухової активності. У роботі представлено результати експериментального дослідження за участю 28 дівчат старшого шкільного віку, які займалися оздоровчою гімнастикою. Встановлено, що впровадження програми кондиційного тренування сприяло позитивній динаміці показників фізичної підготовленості, функціонального стану та психоемоційного самопочуття учасників дослідження. Відзначено покращення показників сили, витривалості, гнучкості, координаційних здібностей та функціональної працездатності. Доведено, що кондиційне тренування є ефективним засобом оздоровчої гімнастики, який забезпечує комплексний вплив на організм, сприяє підвищенню рівня рухової активності та може бути рекомендований для використання в системі оздоровчої фізичної культури.