КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ. ПРОБЛЕМИ ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ - Надточиєва, А. П.; Драган, О. В. (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячено комплексному аналізу кримінально-правової характеристики організованої злочинності в Україні в умовах повномасштабного збройного конфлікту. На підставі офіційної статистики Офісу Генерального прокурора за 2015–2025 роки проведено динамічний аналіз реєстрації кримінальних правопорушень за ст. 255 КК України. Досліджено склад злочину, судову практику Верховного Суду, доказові стандарти та наявні прогалини у правозастосуванні. Виявлено системні проблеми: критично низький відсоток справ, що доходять до суду; складність розмежування форм співучасті; вразливість доказів, отриманих через НСРД; трансформацію злочинних структур в умовах воєнного стану. На підставі порівняльно-правового аналізу та міжнародних досліджень UNODC і GI-TOC сформульовано конкретні законодавчі та практичні рекомендації. Стаття розрахована на науковців, практикуючих адвокатів, прокурорів, суддів та фахівців у галузі кримінального права.