ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - Кошовий, Б.-П. О. (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена дослідженню проблеми забезпечення інформаційної безпеки підприємства в умовах цифрової трансформації логістичних систем. Обґрунтовано, що інформаційна безпека підприємства є стратегічною економічною категорією, яка виходить за межі технічного захисту даних і охоплює управління інформаційними ризиками в контексті досягнення бізнес-цілей, забезпечення конкурентоспроможності та безперервності бізнес-процесів. Проведено термінологічне розмежування понять «захист інформації», «кібербезпека» та «інформаційна безпека підприємства», що дозволило виявити ієрархічну природу цих категорій та їхній функціональний зв’язок із системою економічної безпеки суб’єкта господарювання. Проаналізовано вплив цифрової трансформації логістики, зокрема впровадження IoT-сенсорів, хмарних систем управління складом і транспортом (WMS/TMS), блокчейну та предиктивної аналітики, на розширення цифрового периметра підприємства й генерування якісно нових кіберзагроз. На прикладі інцидентів NotPetya та SolarWinds продемонстровано масштаби економічних наслідків кібератак для логістичних операторів. Побудовано модель загроз інформаційній безпеці в цифровізованому логістичному середовищі з класифікацією за джерелом та об’єктом впливу. Досліджено організаційно-технічні механізми захисту, зокрема архітектуру нульової довіри (Zero Trust), системи збирання й кореляції подій безпеки (SIEM/SOC) та управління ризиками контрагентів (vendor risk management). Проаналізовано нормативно-правове забезпечення, включно із законами України та міжнародними стандартами ISO/IEC 27001, ISO 28000 і Директивою NIS2 ЄС. Визначено стратегічні напрями інтеграції інформаційної безпеки у процес цифрової трансформації логістики на засадах концепції Security by Design, економічного обґрунтування інвестицій через ROSI та модель Гордона–Лоеба, а також застосування штучного інтелекту для виявлення аномалій у логістичних інформаційних потоках.