ОСОБЛИВОСТІ РЕГІОНАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ (НА ПРИКЛАДІ ІСЛАМСЬКИХ ДЕРЖАВ) - Мельниченко, Наталія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено дослідженню особливостей регіонального механізму захисту прав людини в ісламських державах та його місця у сучасній системі міжнародного права прав людини. Було розглянуто підходи, розроблені правовою доктриною, щодо проблеми співвідношення ісламської концепції захисту прав людини з універсальними стандартами захисту прав людини. Проаналізовано специфіку формування ісламського регіонального підходу до прав людини, який базується на поєднанні універсальних міжнародно-правових стандартів із нормами ісламського права. У роботі проаналізовано основні регіональні нормативно-правові акти у сфері прав людини в ісламських державах, зокрема Загальну ісламську декларацію прав людини, Каїрську декларацію прав людини в ісламі, Арабську хартію прав людини, Декларацію прав людини Організації ісламського співробітництва, Декларацію прав людини держав-членів Ради співробітництва арабських держав Перської затоки. Також приділено увагу аналізу їх співвідношення із універсальними міжнародно-правовими актами у сфері захисту прав людини. У статті досліджено роль регіональних організацій у формуванні й реалізації ісламського регіонального механізму захисту прав людини. Проаналізовано діяльність таких організацій у сфері розробки стандартів прав людини, координації міждержавного співробітництва та механізм імплементації міжнародних та регіональних норм у національні правові системи ісламських держав. Визначено вплив норм шаріату на процес імплементації регіональних стандартів прав людини у правові системи ісламських держав. Окрему увагу приділено проблемам ефективності ісламського регіонального механізму захисту прав людини. Зокрема, проаналізовано декларативний характер частини регіональних актів, відсутність повноцінного регіонального судового механізму, обмеженість механізмів міжнародного контролю та нерівномірність реалізації міжнародних стандартів прав людини в ісламських державах. Встановлено, що сучасний розвиток ісламських регіональних стандартів свідчить про поступове зближення регіонального та універсального підходів до розуміння прав людини у сучасному міжнародному праві.