УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЕКСПЛУАТАЦІЮ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ТЕХНІКИ В УМОВАХ РЕСУРСНИХ ОБМЕЖЕНЬ - Лопатка, С. С.; Лопатка, О. І. (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто управління витратами на експлуатацію та обслуговування будівельної техніки за умов фінансових, матеріально-технічних і кадрових обмежень, що загострилися внаслідок повномасштабної війни та зумовлені масштабом майбутньої відбудови. Розмежовано поняття експлуатаційних витрат, витрат на технічне обслуговування і ремонт, вартості володіння (TCO) та вартості життєвого циклу (LCC), які в практиці обліку часто ототожнюють, попри відмінні економічні горизонти. Доведено, що поведінка постійних і змінних складових витрат пояснює нелінійне зростання питомої собівартості машино-години за простоїв, а традиційна котлова калькуляція через усереднення спотворює реальну вартість роботи різновікового парку та призводить до системних помилок у тендерному ціноутворенні. Зіставлено методи управління витратами (котловий підхід, Activity-Based Costing, Life-Cycle Costing, Total Cost of Ownership, target costing, бюджетування й контролінг) і встановлено межі їх застосовності залежно від однорідності парку та інтенсивності використання. Проаналізовано вплив фізичного й морального зносу на структуру витрат за життєвим циклом одиниці техніки, а також економічну логіку вибору між власністю, лізингом та орендою через точку беззбитковості завантаження. Окремо досліджено цифрові інструменти (телематику, IoT-моніторинг і предиктивне обслуговування) як спосіб скорочення позапланових ремонтів і простоїв, та оцінено співвідношення вартості їх упровадження й очікуваної економії. Показано, що оптимізація за обмежень полягає не в тотальній економії, а в пріоритизації ремонтів за критичністю одиниці, перерозподілі навантаження зі зношених машин на справніші та подовженні міжсервісних інтервалів за фактичним технічним станом замість календарного графіка. Обґрунтовано авторську рекомендацію щодо гібридної архітектури управління витратами, яка поєднує стратегічну оптику TCO/LCC, точність ABC на ядрі парку та поетапне впровадження предиктивних технологій з критичних активів і є адекватною реальному станові вітчизняного парку та завданням повоєнної відбудови.